Nieuwbouw ZUYD.

Veel aandacht voor groen

Wonen gaat verder dan ‘een huis’. Groen en stadsnatuur spelen een belangrijke rol in dit project. Wij hopen de toekomstige bewoners te inspireren om hun nieuwe woonomgeving te blijven verrijken zodat óók flora (planten) en fauna (dieren) hier een thuis gaan vinden.

Flora

Wie in een groene woonomgeving leeft, voelt zich vaker gezonder en is minder vaak ziek. Groen vermindert stress, bijvoorbeeld doordat van alleen al het zien van natuur een rustgevend effect uitgaat. Groen verbetert bovendien de luchtkwaliteit, zorg voor verkoeling en voorkomt oververhitting in de zomer, en houdt regenwater vast. Een groene inrichting draagt bij aan biodiversiteit en heeft een aantrekkende werking voor insecten en vogels. Zo logisch: natuur is mens en dier.

Veel-aandacht-voor-groen-Flora-2-ZUYD

Veel-aandacht-voor-groen-Flora-3-ZUYD

Steen of groen?

Veel mensen kiezen voor stenen in de tuin, omdat ze denken dat dit voor weinig onderhoud zorgt. Toch is uit onderzoek gebleken dat tuinen met veel verharding en harde materialen net zoveel onderhoud met zich meebrengen als groene en natuurlijke tuinen. Dit komt omdat er relatief veel te wieden en te ‘poetsen’ is terwijl groene tuinen vaak zelfregulerend zijn.

Zo is het er koeler door het groen en hoef je minder water te geven. Vaste planten zorgen al snel voor een dekkend bladerdek waardoor er bijna geen onkruid tussen de planten groeit en gras hoeft niet meer zo vaak te worden gemaaid, want dan krijg je bloeiende klavers en andere mooie plantjes. Een levende tuin is goed voor iedereen en vergroenen is niet moeilijk als het lijkt. Zo te doen..!

Door te kiezen voor een natuurrijke groene tuin draag je al een flinke steen bij aan het welbevinden van mens, dier en natuur. Elke vierkante meter groen die je in je tuin aanplant, helpt. Het water kan gewoon in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden een leefgebied, het bodemleven verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder.

Online tips

Wil je meer weten? Stichting Steenbreek geeft heel veel tips voor een groene en gezonde tuin.
 
Steenbreek.nl

Fauna

Synchroon heeft een warme band met de Vogelbescherming. Wij gaan dan ook geregeld bij hen ten rade voor hoe vogels een thuis kunnen vinden in onze projecten.
In een aantal woningen komen nestkasten in de gevels.


Klik op de afbeelding om de pdf te bekijken

Veel aandacht voor groen - Neststeen 1 - ZUYD

Groen, groener, groenst!

Uiteindelijk bepaal je zelf hoe groen je wil wonen. En maak je samen met je nieuwe medebewoners je groene leefomgeving.

Zoekvenster sluiten